Rengeteg szappanos blog van, ami jó, mert ezek szerint sokan figyelnek a bőrükre, másfelől viszont a bőség zavarában már azt se tudjuk vajon melyikből vásároljunk. A legtöbb ugyanis azért az eladásra is hajaz.

Amit én mindig megnézek egy ilyen oldalon (pusztán kíváncsiságból):

  • összetevők: mi is van benne? Nem latinul, ha lehet…
  • mire ajánlják? Ha olyanokat vélek felfedezni, hogy szinte minden bajra gyógyír, már be is csuktam a honlapot.
  • a kapcsolat menüpont: kitől venném, ki és mi van mögötte? Egy email-cím számomra elég kevés.
  • a fotó elmaradhatatlan számomra, a készítőről is sokat elárul. Ha egy szappan nem jött ki szépen a formából (ld. a zöld és sárga szappanjaim:)),

 

felvágva érdekes kráterek vannak benne, 400 méterről van fotózva tuti nem fotóalany.

  • ár: gyártóként tisztában vagyok az alapanyag költséggel, a befektetett energiával, nem mellesleg a HATÓSÁGI küzdelemmel és az abba beleölt pénzmennyiséggel. Nem sok honlapon olvastam az OÉTI engedélyszámát a feltett szappannak, pedig a jogszabály szerint kéne. Természetesen nem zavar engem, ha nincs neki és jó a terméke, ami zavar, hogy iszonyatosan lenyomják az árakat, a vásárlót meg nem fogja érteni, hogy miért árul valaki ezer forint közelében, amikor másnál csak 300 pénz és az is kézzel készült. Legalább tiszteljük meg egymást annyival, hogy nem alapanyag áron nyomjuk a vevő szájába, amikor más őszülésig hajt az összes engedélyéért, hogy aztán betolja a nyereségét az államkasszába, bérleti díjba, könyvelőnek, telefonba és a vállalkozása fenntartásába. Hiszen van, aki ebből szeretne megélni… nem csak túlélni.

Az én szappanom titka: tisztít, ápol. A különböző adalékok pedig segítenek, pont annyira, amennyit alapból tudnak: a kamilla gyulladáscsökkentő, a csoki méregtelenít, bársonyossá tesz, a csalán kitűnő bőrápoló, az ekcémás bőr igazi fegyvere, a holt-tengeri iszap méregtelenít stb.. Nem fogyunk le tőle, a narancsbőr se fog tőle totál eltűnni, ha nem segítünk rá mással (mondjuk sport… és a csokit csak szappanból), a reuma is ott marad, az emberünk nem lesz fickósabb és sorolhatnám, de minek. A lényeg, hogy TISZTA szappanok, szinte minden alkotóeleme ehető a kotyvasztás előtt.

Az esztétika pedig egy kis plusz, ami elsősorban a jó kis formáimnak köszönhető, de azért várjuk is el egy szappantól is, hogy kinézzen valahogyan. A krémes is krémes marad ízvilágilag amikor ráülünk, de mégsem fizetnénk érte, ha a hűtőpultból egy lapos habos egyveleg kacsintana ránk. Sőt, fel is lennénk háborodva!

Nyilván a fenti lista bővíthető, de nekem első körben ennyi jutott eszembe. Írjátok meg Ti is, milyen szempontok szerint vásárol(ná)tok netről szappant!