Ma az egyik népnyavajánk, szinte mindenki tud legalább egy ismerőst, családtagot, saját magát, akinek volt, van és sajnos lesz.
Állítólag genetikai eredetű, de nem vagyok azért én ebben olyan biztos. Mióta is hasonlít háztartásunk egy kisebb vegyiművekhez (jaj, az enyém nem)? Mennyi kőolajszármazék kerül a bőrre és mit is eszünk valójában? Senki nem tudja, hogy pár év múlva a mai természetellenes cuccoktól milyen fura dolgokat produkál majd a testünk, de ki fog akkor már arra emlékezni, hogy mit evett, mivel mosott, mivel mosakodott ifjú korában?

Mitől is jön elő a piros ragya?

-          vegyi anyagok, amik a bőrünkkel érintkeznek,

-          nem megfelelő táplálkozás,

-          túl hideg-túl meleg,

-          stressz stb.

Ha már kitört az ekcéma, azért ne bánkódjunk, ha nem is tudjuk nyomtalanul eltüntetni, legalább mérsékelhetjük.

  1. A legtöbbet a ruhaneműink érintkeznek a bőrünkkel, ezért a mosásban érdemes vegyszermentes termékeket használni.
  2. Az öblítőt hagyjuk a boltban! Ha mindenképpen szeretnénk némi illatot a ruháinknak, használjunk mosóparfümöt.
  3. Dobáljuk ki a tusfürdőket és használjuk a gyógyszertári fürdetőt, illetve kézzel készített szappanokat. Utóbbinál érdemes megkérdezni a készítőjét, hogy melyiket ajánlja ekcémás bőrre, én a csalános-búzadarásat gyártom e célra. Ne vegyünk túl színes, illatos szappant: azok biztosan nem természetes alapanyagokból készülnek. Persze vannak színek, amik megmaradnak, de faggassuk bátran a készítőt.
  4. Enyhe ekcémára a sheavaj kitűnő ápolószer, csak nem szabad elnagyzolni a dolgot, minden nap vékonyan kenjük be a problémás területet.
  5. Rakjunk fel vízszűrőt a fürdőszobába, nálunk nagyon bevált. Most akciósan beszerezhető itt: http://www.kisvaros.hu/

Akinek van kedve, csatlakozzon a következő Ekcéma estre, átbeszéljük kinek mi a tapasztalata, mit tehetünk, hogy csökkentsük a tüneteket, csinálunk egy ekcéma krémet. Bővebb info: kencekeverde@csudadio.hu