Van egy-két szappanom, ami nem élte túl a nagy meleget, egy-egy sárgás folt jelzi, hogy avasodni kezdenek. A jellegzetes avas illat nem érződik rajtuk ugyan, de így nem használhatóak. Kidobni csak nem kéne, ezért gondoltam, hogy felhasználom valamire reszelve. Mivel a gyerkőcök a szappan alakú szappannal való kézmosást túl időigényesnek tartják, legyen belőle folyékony szappan. Rengeteg recept kering a neten ezekből, nyilván ez a módszer is több helyen megtalálható. 

Ahogyan a mosáshoz főzőtt löttyöknél, itt is lereszeltem egy szappant, ami kb. 100 g-os volt, majd 1 liter deszt. vízzel felfőztem, kétfelé öntöttem és adagonként 8-10 csepp levendula illetve indiai citromfű illóolajjal illatosítottam. Másnapra eléggé zseléssé vált, ezért plusz fél liter vízzel felmelegítettem, botmixerrel átkevertem, így már kijön az adagolóból.


Újratervezés: egy 100 g-os reszelt szappan 2 liter desztvízzel felfőzve (csak olvadjon el a szappan, nem rotyogtatjuk) és kb. 20 csepp illóolajjal hetekig elegendő folyékony szappant ad...vagy tusfürdőnek is bevethető.

Akár gyógynövény főzettel is felfőzhető, csak az eltarthatósága kérdéses, egy kis grapefruit mag kivonat segíteni szokott a tartósításban. Lehet próbálkozni!:)