Február elején eljutottam a második tanfolyamomra, ahol a meleg eljárással ismerkedtünk meg. Ismét sokféle dolgot gyártottunk, mindenki másfélét: ki hinné, én lecsaptam a mosószerre! A kíváncsiság és Vera blogja erősen befolyásolta ezt a döntést.

Első körben az elkészítési ideje tántorított el, de úgy voltam vele, ha hatékony, akkor megéri. Elharcolok én azzal a röpke 3 órával, mit nekünk a villanyóra pörgése, amíg a sütőben gélesedik a massza, még az se tűnt intő jelnek, hogy sikerült hazavágni az egyik botmixert (gondolom nem a mosódiók szelleme csapta fejbe), igaz, hogy többen gyötörtük szegényt. Massza kész, kivágtuk hűlni – tiszta jó volt ez a februári tanfolyam erre a célra -, felhígítottam jó pár liter vízzel, azt legalább túlélte a botmixer, szétosztottuk, így mindenki tesztelhette otthon.

A tesztmosásoknál nem használtam mosószódát, ecetet sem… nehogy valami előnyt élvezzen már.

Élmény 1.: mos…de kb. ugyanúgy mint az én szuperhiper mosódió főzetem. Konkrétan nem birkózott azokkal a foltokkal jobban, amit két ovis srác elő tud állítani. Laza hanyatt esés a korizás alatt valami sárfolt szerű képződménybe: mosószerrel nem nyert, újramosás (mosódióval) mosószappan dörgöléssel segítve, ez már hatékony volt. Bevallom, ahol nem dörgöltem be, azt a mosódió se vitte ki.

Élmény 2.: sikerült a masszának beleragadni a mosószer adagolóba. Sőt, még ki se jött, pedig már vagy 3-4 mosást ráküldtem a mosódióval.

Élmény 3.: puhább, mint a mosódiós mosás. Ezzel nem tudok versenyre kelni, belátom.

 

Észrevétel 1.: valószínűleg a mosódió környezetbarátabb, de ha azt nézzük, hogy mire ideér a messziből; bár ugyanez a házi mosószerre is igaz lehet: az alapanyag a pálmazsír, ami szintén utazik pár ezer kilométert.

Észrevétel 2.: a mosódiós mosást bátran ajánlom az ekcémával, érzékeny bőrrel rendelkezőknek, a házi mosószeresben már nem vagyok annyira biztos.

Észrevétel 3.: ha szemes mosódióval mosunk, nem árt kiteregetni a mosást végeztével rövid időn belül, igen érdekes szag tud képződni a mosógépben és a ruhákon is, a mosószer valószínűleg nem ad ilyen élményt.

Észrevétel 4.: nyilván a fehérekhez nem kell a fehérítősóval megszórni a mosógépet, de némi rásegítés biztosan kell valamivel.

Észrevétel 5.: akinek nincs a megfelelő hőfokra beállítható és tartani tudó sütője esélytelen a mosószer házi előállítására.  Kivéve kedves Á.-t, akinek férje biztosan eszkábál egy napelemes, környezetbarát szerkentyűt, de úgy érzem kedves Á. férjtípusából nem futkos sok kis hazánkban (sem).

Az egyik legfontosabb zöld észrevételem: mosódiós mosással akár locsolhatunk is, ezt a fagyok elmúltával kedves K. teszteli, aki egy csövön keresztül kivezeti a mosógép vizét a kertbe és a fűre engedi majd. Úgy gondolom, ez 50 liter víz / mosásnál igazán a zöldülés következő lépése!

Összegezve: maradok a mosódióimnál, nem volt annyira hatékony a katyvaszom, hogy kiüldözze a háztartásból. Ráadásul a mosószer előállítása sokkal több időt és energiát vesz igénybe, én meg ugye igyekszem rettentően zöldülni. Nem is beszélve az idei év megjósolt világméretű áramkimaradásával! Persze akkor rendelni se tudtok mosódiót… valószínűleg nem is az lesz a legnagyobb problémánk akkor.  

Akit nagyon felcsigázott a házi mosószer, annak gyártok szívesen, aztán jól „élménybeszámol” nekem.