Olyan mosószerekre próbálok fókuszálni, melyek „dübörgő gazdaságunk” mellett is megvásárolhatóak, így az alábbi felsorolásban senki ne keressen többszámjegyű öko-bio mosószereket.

  1. Kedvenc, a mosódió: erről már írtam ITT és ITT, szemes és főzött verzió is megállja a helyét, a hátrány a fehérek szürkülése és a mihamarabbi kiteregetés megoldása.
  2. Mosószóda: a legtöbb mosószer alapanyaga, lebomlik. Hátránya: nincs magyar gyártás (hol van már a TVK?), fakíthatja a ruhákat.
  3. Mosószappan: zsiradékból főzött szappan, én csak Nagyanyáink szappanjának hívom. Nálam most ez a favorit, sajtreszelővel kb. 2 evőkanálnyit dobok a ruhák közé, bár a srácoké mellé nem árt egy kis mosószóda is. Az egyetlen hátránya, hogy reszelni kell, ez viszont minimális munka, főleg az árát nézve. A mosószappan enyhébb foltok eltávolítására is kitűnően alkalmas.
  4. Házi főzésű szerek: rengeteg recept kering a neten, nekem a mosószóda-reszelt szappan felfőzése desztillált vízzel a nyerő. Megpróbáltam ebbe az egyvelegbe illóolajat tenni, sajnos a ruhákon nem érezni, így ezt nem javaslom.
  5. Vadgesztenye: én nem próbáltam, de ez is saponin tartalmú, így hatása a mosódióéhoz lehet hasonló. Számomra az egy kicsit visszatartó erő, hogy el kell menni gyűjteni és egy egész évre való mosásnyit kéne felhalmozni valahova.
  6. Van azért magyar gyártású öko mosószer is, ráadásul elérhető áron: KLIKK és KLIKK. Én mindkettőt kipróbáltam, a mosódiós alapanyagú kicsit jobban a szívem csücske, mert az én mottóm az, hogy ami környezetbarát, az nem feltétlenül bőrbarát is. Ezt főként mosogatószerként kell figyelembe venni, az direktbe érintkezik a bőrünkkel, a mosószerek nagy része azért távozik az csatornába...a halak bánatára.
Alternatíva tehát van, a kérdés, ki mennyit hajlandó az idejéből áldozni és a szokásain változtatni.