Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hajdan Hajdú

És van akinek még most is műkszik! Bezzeg a mi 9 éves W-mosógépünk már sztrájkol néha, és már 10 ezer forintot felemésztett az új szivattyúja.

1 Tovább

Bip-bip-bip

A háztartás holnapja a múltból:

 

 

Azért én inkább EZEKET  használom.

 

0 Tovább

Tiszta retro - 1. rész

A sorozat első része: Flóra áztató és elő-mosószer

0 Tovább

Csókot a mosógépnek!

Elolvasva az alábbi részletet, melyet Burucs Kornélia "Városi háztartás a századfordulón" című művéből idézek, úgy gondolom, szaladjunk oda a mi drága mosógépünkhöz és nyomjuk egy cuppanóst az oldalára.

Nagymosás, ruhatisztítás

Ma, a mosó- és vasalóautomaták korában nehéz elképzelni, mennyi fáradsággal és vesződséggel járt a századelő háziasszonya számára a (maga vagy cselédjével együtt végzett) nagymosás. Jóllehet, már a 19. század utolsó évtizedeitől, a technikai tömegcikkeket gyártó, háztartási eszközöket is modernizáló korszak beköszöntével különböző alakú és működésű mosógépeket is használtak, de ezek még a 20. század első évtizedében sem voltak elterjedve. Csak az igazán modern mosókonyhák felszereléseként említik a háztartáskönyvek a kézzel forgatható mosógépet. Előnyére írják, hogy jobban, gyorsabban, olcsóbban - a ruhát, gombokat, szalagokat kímélve - lehet vele mosni, mintha mosatnának. Az egyik könyv a John-féle telített gőzű mosógépet ajánlotta, mert ezt a mosáson kívül fehérnemű, felsőruhák stb. forró gőzzel történő fertőtlenítésére is lehet használni. "A mosógép azonban még ritka, az anyagok többsége kézzel mosott, legfeljebb a kézi meghajtású facsarót segítségül híva."

0 Tovább

Ki hányt a mikróba?

Bár én nem főzök a mikrohullámú sütőben, néha elég szörnyen tud kinézni. Régebben láttam aTV-ben szuper hatékony, tulajdonképpen mindenre használható terméket, a bárhova fújom, letörlőm és szebb, mint újkorában típusból. Be is szereztem, nyomtam be a mikróba is, letöröltem, kitöröltem vizes szivaccsal is, de nem volt TV-hatású, csalódtam, aztán megmelegítettem benne a kaját. Gondolom simán beleküldtem az ottmaradt vegyszereket is. Nincs jobb egy benzalkonium-kloriddal dúsított gőzölgő leves, bár fogalmam sincs, hogy mi az, de nem tetszik a neve.

 

Így rá kellett jönnöm arra, amit mások már valószínűleg évek óta így csinálnak, hogyan lehet fújkálás nélkül tisztán tartani. 

 

 

A legegyszerűbb: vizet forralunk a mikróba, pusztulnak a nem odaillő apróságok, fellazul a falakon az odaragadt cucc, áttöröljük, kész.

Az egyszerű: dobunk a vízbe citromkarikát vagy öntünk bele citromlevet, forraljuk, áttöröljük, kész.

Változat az egyszerűre: 1 dl ecet + 1 dl víz, forraljuk, áttöröljük, kész.

A tuti szagmentesítős: szódabikarbónát dobunk a vízbe, forraljuk, áttöröljük, kész.

Ettől egyszerűbb és olcsóbb megoldások csak akkor léteznek, ha egyáltalán nincs mikrohullámú sütőnk. Akkor viszont a tűzhelyet kell takarítani, arról talán később.

0 Tovább

Belülzöld

blogavatar

Tisztán kívül-belül: megpróbálom vegyszermentessé tenni a háztartást. Én leírom a tapasztalataimat, mások hozzáírnak és együtt okosodunk. Véletlenül odáig kavarodtam, hogy szappant, krémet is kevergélek...már nem is csak egymagam.

Utolsó kommentek