Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Dédanyáink "Vanish oxija"

Dédanyáink igazi varázslók voltak: vanish oxi action, domestos és társai nélkül is vakító fehér ruhákat varázsoltak. Mi meg küzdünk a sárgás-szürkés ruhákkal, pedig ordít az arcunkba mindenféle reklám, hogy vegyél ilyen meg olyan port, löttyöt és tuti tiszta és foltmentes leszel, sőt kipusztulnak a bacik a ruháinkról…meg idővel mi is a sok vegyszertől.

A fehérítés nagy művészkedésnek tűnik, pedig ha tudnánk, hogy például a fent említett rózsaszín dobozos csodában 30-30%-ban van nátrium-perkarbonát (FEHÉRÍTŐSÓ) és nátrum-karbonát (MOSÓSZÓDA), már nem is tűnik olyan nagy mutatványnak: ezek mind oxidatív fehérítők, vagyis tényleg tisztítanak is, de minek fizetnénk érte egy vagyont, ha így önmagában is hozzádobhatjuk a mosnivalóhoz? És bátran rá lehet írni legalább, hogy környezetbarát: vízzel érintkezve gyorsan bomlik, aktív oxigént felszabadítva, ettől fehérednek.

Aztán vannak a dédis trükkök, nekik kékítő néven futott, most optikai fehérítő néven, amik tulajdonképpen fluoreszkáló anyagok: imidazol, benthiazol, és humarin vegyületek. Ha ez van a fehérítőd hátoldalán, biztos lehetsz benne, hogy csak álcázod a ruháidat. Ugyanis ezek szerek olyanok, mint a csajoknak a smink, látszólag szépek, csak ne tudjuk, meg mi van alatta. Gyakorlatilag a ruhán olyan színű bevonatot képeznek, amely komplementer az eredeti színnel, vagyis ezzel együtt fehér színt szolgáltat. Fehérnek látjuk, és örülünk, hogy milyen ügyesek vagyunk, szuper a mosószerünk. Azok az apró, általában kék szemcsék a mosóporodban ezért vannak ott.

Anno a kékítő is optikai hatású fehérítő volt, csak nem ilyen szép néven hívták. Ki ne tudná, honnan is van ez az idézet: „Kékítőt old az ég vizében.” A helyes megfejtők meglepit kapnak a Csudadiós rendelésüknél, ha beírják a megjegyzésbe a megoldást.

Uranos kékítő-hirdetés anno

Lehet fehéredni így vagy úgy, aki mosódióval mos, már rég túljutott ezeken a dolgokon és saját maga adagolja a ruhákhoz a fehérítősót. Köztük én is. És spórolok egy kis fagyiravalót a srácoknak.

Kellemes fehéredést!

0 Tovább

Hamis vagy, megcsíplek!

 

Gondolták a szúnyogok, amikor szembejött velük az ál-BugsLockkal felfegyverkezett család. Azt tudtam, hogy sok mindent hamisítanak, de fel sem merült bennem, hogy a szúnyogriasztós karkötő is ennyire jó célpont lehet. Aki felmászik a honlapjukra, meggyőződhet róla.

Persze attól még lehet használható, amit ilyen néven vettünk, valószínűleg azonos áron az eredetivel, de nyilván van különbség. Aki idén nem ruház be, valószínű valamiért csalódott, feltételezem megették a repkedő állatkák, hamar elillant a hatóanyag stb. Azért ne adjuk fel, a honlapon megtalálhatóak a kizárólagos forgalmazók, egyről én is tudok: KLIKK.

Mivel jelen esetben van lehetőség meggyőződni az áru eredetiségéről, szerintem nem érdemes hamis gagyit vásárolni, pláne nem ugyanannyiért. Vajon a többi gyártónak is eszébe jutott ez? 

Érdemes körbenézni az alábbi blogon is: NOKAMU.

Kedvencem a mosószeres! Fel se merül az emberekben, hogy ha valami annyira olcsó, vajon mi lehet benne? Pláne, ha olyan termékről van szó, amit megeszünk, megiszunk...

Hasznos információkkal szolgálhat bárki számára az alábbi honlap: http://www.hamisitasellen.hu.

Halljuk, ki milyen hamisítványokkal találkozott?

 

 

0 Tovább

Főzzünk, hogy moshassunk!

Valószínűleg a nőneműek most ezt gondolják: "ez se normális...,sőt!". A hímneműek meg ezt: "%¤%!!!&@.... - főzzön az asszony inkább pacalt". Pedig érdemes rászánni azt a kevés időt, míg feldobjuk a tűzhelyre a cuccot. Nem kell vele semmit csinálni, elvégre nem szilvalekvár ez, hogy kavargassuk.

Az én receptem a következő: az elhasználódott mosódiókat külön edényben gyűjtöm. Amikor megtelik az edényke, ami kb. 1 l -es, hozzádobok a saponinban még túltengő egyedekből vagy 1 maroknyit és 2 liter vízben kb. 20 percig forralom. Lehetőség szerint száműzzük a családot, bár valószínű maguktól is fontos teendőik akadnak majd a szabad levegőn. Nincs kellemes illata ugyanis.

Ha habzik annyira, mint egykor a Szigeten a sör, akkor leszűröm és újra felengedem vízzel. Van ott még saponin, ahonnan ez jött. Az eljárás ugyan az, a végeredmény pedig olyan, mint az oliva olaj jelzésnél: szűz. Az első meg az extra szűz. No, így vagy 2 hónapra van folyékony verzió, lehet mosni.

Nem érdemes hektoliter számra főzni, mivel nem dobáljuk tele tartósítószerrel, így nem biztos, hogy megőrzi az eredeti állagát évekig.

A lustábbak pedig főzessék a Planet pure-al. KLIKK IDE. 

Ők már az illatos, fehérítős változatot is tudják. Aki kivegyészkedi otthon a fehérítőset, legyen szíves megosztani velünk is.

 

Kellemes pancsolást!

fehérítős-jázmin illatmentesfehérítős- levendulalevendulatearózsa

2 Tovább

Idegmérges gyerekek

Bizony itt a szúnyogszezon, mindenfelé zümmögnek, csipkednek minket, meg a gyerkőcöket. Persze a gondos szülők már beszerezték a pumpás, kenhető, fújható szereket és akár 30 percenként is lökhetjük a srácokra a cuccot. De mi is az a szuper szer? 

A kedvencem a DEET (N,N-dietil-m-toluamid): Amerikában rovarokra kifejlesztett idegméreg. Persze azt még senki nem tesztelte, hogy mit művel a mi idegeinkkel. Feltételezem, nem leszek tőle okosabb. Ha bárkit megnyugtat Európában IR3535-ben dúskálnak a rovarriasztó szerek. Az OFF biztonsági adatlapján bizony ott szerepel összetevőként.

A Levegő Munkacsoport 4 hazai boltban 92 terméket vizsgált, melyek 45 különböző hatóanyagot tartalmaztak, ebből 11 aggályos. Íme néhány: 

Összetevő Hatása Termék

esbiotin, esbiothrin,

Sbioalletrin, esbiol,

sbioallethrion

Lehetséges emberi rákkeltő
Nagyon mérgező a vízi
szervezetekre
Biolit vaporizer liquid
(mosquito)
Biolit vaporizer flan
(mosquito)
Biolit plus spay (wasp)
Biolit spray
(fly- mosquito)
Biolit spray
(roach-ant)
Mortein vaporizer
Orion mothball
Orion protector
Chemotox
Vape flan (fly)
 
cypermethrin

Lehetséges emberi rákkeltő
(Az EU-ban csak Magyarország 
engedélyezte)
Mortein lure'n'kill spray
(roach-ant)
Protect spray
(bug)
Raid Max spray
(roach-ant)
 
chlorpyrifos
Hormonmoduláns,
idegrendszerre ható,
állatokon rákkeltő,halakra 
és méhekre veszélyes,
(EU-ban
várható a betiltása)
szerves foszforsav-észter
vegyület. A hazai biztonsági
adatlapja szerint:
Szigorú higiéne! Serdülők és
gyermekek expozícióját
el kell kerülni!
Orion trap (ant)
Orion trap (roach)
Protect granulate
(ant)
Raid trap (ant)
 

d-allethrin, allethrin
 
Az emberen lehetséges
rákkeltő hormonmoduláns
piretroid vegyület (EU-ban
és Magyarországon is 
2003 óta tiltott növényvédő
szerként)
 
Biotoll Bengal spiral 
(mosquito)
Protect B spiral
(mosquito)
Protect B flan
(mosquito)
Raid flan
Raid spiral
Raid vaporizer
Vape spiral
 Deltamethrin  
vízi környezetre kiemelten 
veszélyes piretroid,
lehetséges génkárosító
 
Biolit spray
(roach, ant)
Biolit spray (mothball)
Biolit plus spay (wasp)
Chemotox spray (fly)
Chemotox spray
(roach, ant) 
Chemotox DOMOTEX
powder (hangya)
Mortein Barrier outdoor
spray 
Protect spray (bugs)
Protect New
foamspray (bugs)
Uni-tox spray scented
(fly-mosquito)

 

Ha ez nem elég elrettentő, ITT megtalálod az egészet és sok más érdekes dolgot is. A tanulmány 2006-ban készült, reménykedjünk, hogy azóta történt némi változás.

Lehet rohanni a házi vegyszerraktárba és elemezni a címkéket.


Mi a megoldás? BUGSLOCK, ennyi. Citronella olajjal átitatott karkötő, kék a srácoknak, rózsaszín a csajoknak, és még így is marad 4 szín.

Bővebben itt: TISZTA VÉDELEM

Halljuk, kinek mit sikerült száműznie?

 

 

 

0 Tovább

A mosódió két élete

Bizony nálam két élete van a mosódióknak. Először is a szokásos módon a mosógépben lubickolnak, zippes zsákban 6-8 fél darab, előtte agresszív anyuka módján megtaposva.

Ettől jól leharcolódnak, kioldódik belőlük a saponin, és legkésőbb a 4. mosás után átkerülnek egy nagyobb edénykébe.

Amikor kiszabadulnak a mosózsákból hasonlóan néznek ki, ahogy szárad, összetöpped, a belső héj fehérebb lesz, nem ragacsos mint fénykorában. Lelkes időszakomban kiválogatom a leszerepelt versenyzőket és dobok hozzájuk a saponindús csapatból. Lelketlenben mindenki megy a pihenőbe, lusta háziasszony módra pedig mindenki marad a helyén és kerül hozzájuk még pár darab új mosódióhéj.

Ha már kiszáradtak, jobban látszik a különbség. A jobb oldali képen egy eléggé kimustrált mosódióhéj van, de ekkor jön a leleményes és a mosódiót ránézésre alkotóelemeire bontó mosónő vagy mosóférfi és összegyűjti a héjakat. Tudván, hogy ha mosódióhéj főzetet készít, ezeket is hozzádobhatja, majd nyugodt szívvel mehetnek a komposztra. Két forróvizes úszás után nem marad benne szerintem semmi. Legalábbis olyan ami hasznos lehet mosás szempontjából.

A következő bejegyzésemben pedig megtalálod a fenti folyékony mosódió elkészítését és egyéb ötleteket a csudadió felhasználására. Ha pedig kíváncsi vagy ITT, a "Hasznos haszontalanságok"-ban egyre több szerzeményem olvasható.

0 Tovább

Belülzöld

blogavatar

Tisztán kívül-belül: megpróbálom vegyszermentessé tenni a háztartást. Én leírom a tapasztalataimat, mások hozzáírnak és együtt okosodunk. Véletlenül odáig kavarodtam, hogy szappant, krémet is kevergélek...már nem is csak egymagam.

Utolsó kommentek