A sheavajról már nagyon sok cikk van a neten, tudjuk mire jó, honnan jön, miket lehet még belőle gyártani. Az alábbi videó viszont olyan pluszt ad, amiből azt is megtudhatjuk, hogy készül és milyen fontos megélhetési forrás ez az ottani asszonyoknak.

Köszönet a fordításért Biokiskertes barátosnémnak...

És akkor magyarosan:

Ha egy nő éhes, azt mondja „Süss valamit a gyerekeknek, hogy ehessenek”

afrikai mondás

A Shea az Isten ajándéka a nyugat-afrikai asszonyok számára.

A shea egy dióféle termés, amelyből a kókuszhoz hasonlóan ki lehet nyerni egy nagyon értékes anyagot: a shea-vajat. A shea-vajat hagyományosan a kelet-afrikai asszonyok készítik.

Rahama Wright, egy new york-i hölgy létrehozott egy szervezetet, a Shea Yeleen International-t, amely segíti az afrikai nőket, hogy értékesíteni tudják az általuk előállított shea-vajat. Segítenek megszervezni a munkát és az értékesítést, hogy ne csak a helyi piacig jussanak el a termékeikkel, hanem az egész világon értékesíteni tudják azt.

A szervezet három éves működése elképesztő sikert hozott: a shea-vaj mindenhová eljutott, mindenben használják.

A shea fa a szavannán nő, Szenegáltól Szudánig húzódó sávban. Az esős évszakban a shea dió lehullik a fáról és a falusi asszonyok összegyűjtik. Megszárítják, eltávolítják a héját, így készítik elő a feldolgozáshoz. Maliban nincs hiány keményen dolgozó asszonyokban, akik közösen dolgozzák fel a shea termését. A Shea Yeleen célja, hogy ezeket a közösségeket üzleti vállalkozássá szervezze. Meg kell mutatni nekik, hogy ezzel komoly pénzt kereshetnek és így érdekeltté tenni a nőket, hogy készítsenek shea-vajat.

Ez egy rendkívüli lehetőség: a shea fa vadon nő, csak az összegyűjtött termés és kemény munka szükséges a shea-vaj előállításához. Ez a tevékenység spirituális üzenetet is hordoz, a természet ajándékát készítik.

A vidéki nők rengeteget dolgoznak és nagyon kiszolgáltatottak. A shea-vaj készítése anyagi függetlenséget és jobb életet hozhat nekik. A Shea Yeleen segíti őket, hogy jobb minőségű, eladhatóbb terméket készítsenek.

Ha a vidéki nők pénzt szeretnének keresni, Mali fővárosába, Bamako-ba viszik a shea-vajat, a piacra. Itt csak kevés haszonnal tudják eladni a terméküket, de mivel nincs kapcsolatuk a nemzetközi piaccal, ki vannak szolgáltatva a helyi felvásárlóknak. A turbános úriember is egy közülük: saját bevallása szerint rengeteget keres a felvásárolt shea-vaj értékesítésén.

Zantiebougou egy kis falu, 150 mérföldre Bamako-tól. Az itt élő nők létrehoztak egy szervezetet (Women’s Union of Zantiebougou), amely kézben tartja a shea-vaj készítését és az értékesítést is. A szervezetet sok évvel ezelőtt hozta létre Madame Cony (?), a helyi nők anyagi helyzetének javítására. Az üzlet virágzik: a bevételek egyre nőnek, a piac bővül és a szervezet tagjainak száma napról napra nő. Ez a kezdeményezés a fény a kelet-afrikai nők számára.

A Shea Yeleen célja, hogy jelentős mennyiségű és jó minőségű shea-vajat tudjanak előállítani a vidéki asszonyok, és ami a legfontosabb, közvetlenül a világpiacon tudják értékesíteni a termékeket, így a jelentős profit az ő szintjükön marad.

A shea-vaj egy jó termék, amit mindenki használhat. A cél, hogy a fogyasztók közvetlenül a készítőktől vásároljanak, ezzel megváltoztatva az afrikai nők életét. Nagyon fontos, hogy az ezzel foglalkozó nők kapcsolatba kerüljenek egymással. Ez a kapcsolat létrejött, és az asszonyok izgatottan vágnak bele az együttműködésbe. Sohasem lehet tudni, mi lesz egy kezdeményezésből – ami a Shea Yeleen kezdeményezéséből kialakulni látszik, az felülmúlja az alapító, Rahama Wright legmerészebb álmait is.

Afrikában rengeteg a megoldásra váró probléma, ugyanakkor természeti erőforrásokban bővelkedő országról beszélünk. A megoldás sokszor egyszerű: meg kell tanítani az embereket, hogyan használják saját erőforrásaikat és megmutatni, hogyan foglalják el a keményen dolgozó nők az őket megillető helyet a világpiacon.

A shea másik jelentése: élet…

Talán majd a kakaóvajat is kielemezzük egyszer.:)