Minden kézműves termék egy kisebb csoda: szeretettel készülnek, nincs két egyforma köztük, mind egyedi darabok. Így is kell bánni velük. A szappanok is ilyenek, úgy kell velük tenni, mintha valamilyen kézműves finomság lenne, ezért nem mindegy a tárolásuk, használatuk, eltarthatóságuk.

A legtöbbször nem szeretünk elkezdeni használni egy kézműves szappant, mert jó esetben szép darabokat vásárolunk és sajnáljuk elfürdeni. Pedig némelyik kiszárad egy idő után (például nekem a sütőtökös szabályosan kiszikkad egy év múlva), némelyik megavasodhat a nagy melegben, idén nyáron nekem több is így járt, főleg a sós szappanok.

Érdemes tehát bátran használatba venni őket, szobahőmérsékleten, száraz helyen tárolni és legkésőbb a vásárlástól számított egy év múlva elhasználni őket.

A kézműves szappan nem szeretnek üldögélni a vízben, ez meg is látszik rajtuk, ragacsos, taknyos, nyálkás lesz: olyan szappantartót válasszunk, amelyből lecsorog a víz és meg tud száradni a szappan két használat között. Ilyen például az én kedvencem a vesszőből készült tartó, ami sok-sok használat után a komposztra tehető, egy idő után ugyanis nem szép látvány a vesszők közé tapadt szappan maradvány.

  

Ha bármely szappanom boldog tulajdonosa szeretnél lenni, írj az info@csudadio.hu címre, megírom éppen milyenek vannak és merre lehet hozzájutni.