Az már szinte nem is meglepő, hogy a BIOnak látszó élelmiszerek egy része nem az, de mi a helyzet a mosó-, mosogató-, tisztítószerekkel öko, lebomló, természetes voltával?Bevallom én is beleestem már a csapdába, hittem a címkének és nem jártam utána egy mosógél összetételének. A megtévesztő egy címkén általában a természetes anyagok, lebomló, öko, 100%-ban natur stb. szavak szoktak lenni, lehetőleg sok zöld színnel társítva. Egyszer valóben minden lebomlik, a kérdés mindig a mikor és mivé, milyen áron.

A fenti mosógél BTA-ja (biztonsági adatlap) szerint az alábbiakat is tartalmazta, hozzáteszem sok nem zöld termékben is ezek vannak:

- nátrium-dodecil-benzol-szulfonát,

- nátrium-lauriléter szulfát.

Bár a hatályos jogszabályok szerint egyik sem éri el a veszélyes koncentrációt, azért felhívnám a figyelmet a 2. összetevőre, melynek több neve is van, valószínűleg SLS néven ismerősebb. Nagyon jó összefoglalót találhattok erről itt: http://antalvali.com/vitaminok.html

Rengeteg cikket lehet a rettegett SLS-ről találni, olvastam valahol, hogy igazából ez csak nagyon tömény mennyiségben káros, nem is használunk belőle annyit stb. Ha valamiről kiderül, hogy "esetleg" káros az egészségre és netán kiváltható egy olyan termékkel amiről tudjuk, hogy nem az, akkor Te mit választanál? Én szeretem eldönteni, hogy kit, mit, mennyire mérgezek a családból, a környezetből és persze igyekszem csökkentetni a "káros anyag kibocsátásunkat".

Figyelemfelkeltőnek szántam a cikket: kérjétek el a termékek biztonsági adatlapját! Minden bolt, webáruház, kisker, nagyker, forgalmazó kötelessége, hogy tartson a vegyi árúkról BTA-t.

Ha egy élelmiszeren megnézed az összetevőket, miért ne tennéd meg ugyanezt a mosószereddel? Vagy a kozmetikumoddal? Minden felszívódik...még ha csak mosogatsz vele, akkor is.