Jó pár mumusa van a szappanöntőknek, vannak hibák, melyek kis odaigyeléssel elkerülhetőek, de előfordulhatnak olyanok is melyekről nem tehetünk.

Én már jó párral összetalálkoztam, néhányat megörökítettem, használjátok egészséséggel, pontosabban kerüljétek el.

1. A megfázott szappanok esete

Amíg otthon öntöttem nem volt ezzel probláma, de a szappanműhelyben sajnos nincs egyenletes hőmérséklet, főleg miután délután 6-kor kikapcsoljuk a fűtést. Tanulság, délután már nem öntök itt szappant, illetve bekapcsolom a hősugárzót és jól letakarom a szappant.

Tapasztalatom szerint azok a szappanok fáznak meg inkább, amelyek semmilyen adalékot nem tartalmaznak (méz, gyógynövény főzet) és vizes alapúak. Ezeknek a szappanok nem homogén az állaguk, fehér morzsolódó réteg van rajtuk.


2. Az elmért zsírmennyiség

Van az úgy, hogy egy meglévő receptet használunk fel, de csak fele mennyiséget öntenénk. Nem árt átnézni kétszer az új receptet, nálam a 300 g fele 200 volt, így a lúg nem szappanosította el a masszát. Gyanús volt, mikor ki szeretttem volna venni a formából, nagyon lágy szappant kaptam, ilyen is maradt.


3. Avasodás

A nyári meleg és a párás helyiség jelentős szappanveszteséget okozott, sok megavasodott és főleg a be nem csomagolt példányok estek áldozatul. Az avas szagon kívül a szappanon megjelenő sárga foltok jelzik, hogy a tárolás némi újratervezést vesz igénybe. Nemrég beszereztem egy páracsapdát, de a nyári meleg még így is megoldásra vár.

4. Tejes csodák

Aki tudja, hogy le kell fagyasztani a tejet lúggal való találkozás előtt, az nyugodtan átugorhatja ezt a pár sort, bár érdemes megvizslatni a formából való kiszedés után a tejes szappant. Én a kecsketejjel produkáltam már összetúrósodott lúgos cuccot (csak lehűtés volt, nem fagyasztás) illetve mosószódás szappant is. Utóbbi oka valószínű az volt, hogy nem sikerült teljesen feloldani a lúgban a tejet, és fehér pöttyökkel lett tele a szappan, bár formába töltéskor ez nem látszott. Óvatosan tehát a tejjel, bár megéri a küzdelmet, én selyemszappannak hívom a saját kecsketejes verziómat, ezért lett a JUBILEUMI öntés is ez.

5. Szüreti szappan

Hirtelen felindulásból úgy döntöttem, hogy a (deszt.) víz helyett jó sötét színű, frissen préselt szőlőlé lesz az alap. Másodszorra sikerült: az elsőnél is le kellett volna fagyasztani, mert a lúgoldó edényem gombóccá változott és kifutott belőle a lúgos cucc, hihetetlen reakció játszódott le, de max. kémia órára, nem otthoni felhasználásra.

Magamat ismerve lesz még egy-két élményem, de úgy gondolom ezek a kis próbálkozások jó kis tanulságokkal szolgálnak...akár másnak is, aki szintén nem vegyész és imád szappant önteni.