Amikor testápolót vagy bármilyen krém házi elkészítése a kérdés, nagyon sokan gyorsan felszívódó, azonnal eltűnő kencét szeretnének. Talán felgyorsult világunk eredménye, de mindent gyorsan szeretnénk, pedig 10-15 percet a bőrünk is megérdemelne. Ugyan miért kell olyan sok időt szánni a takarításra, tévézésre, számítógépezésre, főzésre, mosásra…? Csípjünk csak le mindenhonnan pár percet magunknak, megérdemeljük!

Bőrünk szárazságát lazán tudomásul vesszük és kenegetjük mindenfélével, bár első körben érdemes lenne egy vízszűrő felhelyezése a fürdőhelyiségbe. Saját tapasztalatom: természetesen mi is az első gyermekünk világrajövetele után ruháztunk be rá, mert ugye a gyerek ne fürödjön már abban a klóros vízben. Meglepő volt tapasztalni, hogy télen a lábszáram nem változik pikkelyesen hámló kígyóbőrré, persze ettől függetlenül a második gyerkőcünk ekcémás foltokkal küzd néha, de erről egy másik blogban majd vélemény nyilvánítok. Nyilván több helyen is beszerezhető, többféle márkájú és felszereltségű, meg persze árfekvésű ketyere, mi spec. a Kisvárosnál vettük, kb. 7 éve.

Sokan nem is gondolnák, hogy a kamrában is rejlik bőrünk ápolására használható termék, és ez bizony az olívaolaj! Kitűnő bőrtápláló tulajdonsággal bír, hatalmas előnye még, hogy az olívaolajon kívül nincs benne más csak olívaolaj. Meg egy kis olívaolaj. Ami miatt pedig sokan nem szeretik használni, az pedig maga az olívaolaj, hisz ez ugyebár igen lassan szívódik be, de ne feledjük, jó munkához idő kell! Fürdés után vékonyan bekenjük magunkat vele és bőrünk hálás lesz érte.

Ugyanezen elven a hidegen sajtolt olajak külön-külön vagy keverve áldásosak bőrünknek.

Egy másik csodaszer a sheavaj, erről egy érdekes videót már feltettem ide.

Amit fontos róla tudni, hogy fürdés után kell vele magunkat bekenni, nagyon vékonyan, száraz bőrre kenve ugyanis száríthat. Ez mondjuk nem az ehető kategória, viszont az enyhe ekcémát remekül lehet vele kordában tartani és rengeteg házi készítésű kencénk alapja.

Az illatos és ehető kategória nyertese a finomítatlan kakaóvaj, melyet kicsit nehezebb kezelni, mint a sheavajat és olívát, mert szilárd állapotú, bár alacsony olvadáspontú termék, csak győzzük forgatni a kezünkbe. Ha kenhető változatot szeretnénk érdemes gőz felett felolvasztani és valamilyen hidegen sajtolt olajjal (jojoba, mandula, szőlőmag stb.) lágyítani.

Aki szereti a szilárdabb jellegű testápolókat, azaz a testápoló tömböket, annak a fele-fele arányban gőz felett felolvasztott, majd visszahűtött shea-kakaóvaj egyveleget javaslom. Szilikonformába töltve, dermedés után, kis dobozkába rejtve pompás és egyszerű bőrtápláló ajándék.

A neten rengeteg recept kering, aki pedig Gödöllőn, társaságban szeretne kutyulni, írjon a kencekeverde@csudadio.hu címre.

 

Kellemes bőrtáplálást!