Biztosan nem, sőt egyéb kimeneti termék gátlót sem. Akkor vajon izzadásgátlóra miért van szükség? Aminek ki kell jönni, az jobb, ha távozik vagy előbb utóbb robban a testünkben az időzített bomba.

A legtöbb izzadásgátló alumínium tartalmú, ez ugyanis összehúzza a pórusokat, így gátolva azok kiürülését, hosszú távon pedig a szervezetben lerakódik, ami aztán erősen megnöveli a mellrák kialakulásának kockázatát. Attól, hogy egy terméket folyamatosan reklámoznak, márkásnak gondolunk, nem garancia az alumínium mentességre: Rexona, Fa, Nivea, Sanex stb. ki ne ismerné őket?

Másik veszélyes terület az illatanyagok halmaza. Mivel az összetevőkben PARFÜM gyűjtőnévvel elég ellátni az illatanyagot tartalmazó kozmetikumot (kivéve néhány az EU által is allergénnek kikiáltottat), ha netalán égő vörös, viszkető hónaljjal indulunk útra, talán sose derül ki mi is volt valójában a kiváltó ok. És nem biztos, hogy szintetikus cuccról van szó, akad azért a piacon természetes illóolajokkal készült termék is, amire allergiásak lehetünk.

Aki bővebb infót szeretne olvasni a témában, az alábbi forrást javaslom: KLIKK.

 

Házilag sem ördöngösség ám a deók elkészítése, mindegyik alapja a jó öreg szódabikarbóna, ami szagtalanít: tehát izzadás jön, de a szag megkötve. Kutyultunk egy stiftet, amiben ezen kívül még kukoricaliszt szerepel nedvességmegkötőként, a golyós verziónk szódabikarbónával kergeti az illatokat. Mindkettő hidegen sajtolt olajokkal van felturbózva, ezért állíthatjuk bátran: ápol és eltakar.

A neten is kering több recept a házi verzió elkészítésére, aki viszont szeretne velünk kutyulni, érdeklődjön a kencekeverde@csudadio.hu címen. Aki meg nem szeretne se velünk, se otthon kutyulni, használjon tisztán szódabikarbónát.

Tipp: ha nincs üres stiftünk, golyós deónk vegyünk meg a legolcsóbbat (300-350.-Ft), ürítsük ki, pár napig áztassuk szódabikarbónás vízben.

A stiftes tartók alja általában rácsos kialakítású, mielőtt beletöltjük a házikészítésű kencénket, béleljük ki, nehogy lefolyjon a drága töltet az aljába.

Te mivel illatmentesíted magad?