Egy kedves vevő kérése jutatta eszembe, hogy még nem írtam a mosódió osztályozásáról. Ő kifejezetten olyat kért, amiben nem csak egész szemek vannak, hanem kicsit össze van törve. Még a nyáron összeállítottam egy bemutatót, amiben erről is szó volt.

Lássuk csak:

prémium


PRÉMIUM kategória – az a gyanúm, hogy ilyet még nem láttam: megfelelően szárított, tisztított, gondosan átválogatott és hámozott egész szemek, a héj gesztenyeszínű, magas saponin tartalommal. Akár 3-4 mosásra is felhasználható, 40°C hőfokon.

első


I. OSZTÁLY: megfelelően szárított, tisztított, gondosan válogatott és hámozott szemek. A gesztenyeszínű héj idővel bebarnul. Kb. 3 mosásra elegendő saponin tartalmú, 40 °C-on.

másod


II. OSZTÁLY: általában jó minőségű termésből származik, de már tartalmaz törmeléket is.

harmad


III. OSZTÁLY: bár a saponin tartalom megfelelő, nem megfelelően szárított szemek, így magas a nedvességtartalmuk.

oszt. aluli


OSZTÁLYON ALULI: vékony héjú, matt színű mosódiók, sok törmelékkel és szennyeződéssel. Általában ez a késői betakarítás eredménye.

forrás: http://www.lanoixdelavage.fr/index.php?id=9

A mosódió minőségét befolyásolja a betakarítás ideje, a szárítás módja és ideje (árnyékban kell szárítani), a mosódiók alapos átválogatása. A prémium kategóriás válogatásnál a diók 40-50%-át kiszedik!

Arról már esett szó, hogy a sapindus mukorossi fajtát vegyük, ezt könnyen meg tudjuk különböztetni a sapindus trifoliatustól, ha egyszer már láttuk a különbséget, íme:

 mukorossitrifoliatus

 

Szintén ezen az oldalon található egy remek kisfilm a mosódió szüretről is. Azt gondolom legalább olyan nehéz, fáradságos munka ez, mint a sheavaj előállítása. Erről később…