Rengeteg mosogatógép tabletta létezik már, 3 in 1 típussal kezdték anno, most all in 1 néven fut, ami már mindenre jó, talán még kristálypohár készletet is varázsol a műanyag küblikből. Természetesen az ár egyenes arányban növekszik a „tudással”. Azt mondjuk sokan nem veszik figyelembe, hogy a legtöbb mosogatógép használati útmutatójában, a mosogatógép tabletta dobozon feltüntetik a gyártók, hogy a legoptimálisabb hatás eléréséhez és gépünk védelme érdekében használjunk sót és öblítőt is. Persze márkásat, az drágább és valahogy a napi 75 tévé reklámot is meg kell valakinek finanszírozni.

De minek is bele az só és öblítő?

A sóval általában tisztában vagyunk: vízlágyítás miatt kell, főleg ahol a vízkeménységi fok a közepesen kemény kategóriába esik (14-21 nk°), nálunk Gödöllő térségében 20-23 nk°, ide nincs az az all in 1, amihez nem kell külön só.

Az öblítőt hajlamosak vagyunk azonban kerülni, olyan szép pirosan tud világítani a kijelző, nem zavar az senkit, legalább látjuk, hogy működik a beépített szenzor. És itt jön a tudás, amit ma szereztem: dupla funkciója is van ám az öblítőnek! Egyrészt az utolsó öblítési folyamatnál feszültségmentesíti a vizet, másrészt olyan réteggel vonja be az edények felületét, hogy az foltmentes lesz a tisztavizes öblítés után, amikor megszáradtak. Tehát:

-          ha azt tapasztaljuk, hogy a poharak opálosak, fehér foltosak, cseppesek, akkor öblítőre szomjazik a mosogatógépünk,

-          ha az evőeszközökön, edényeken csíkok képződtek, a poharak fémes csillogásúak, akkor öblítő túladagolásban szenved a gép.

És mi történik, ha nem vettünk időben öblítőt? Bizonyára semmi az első pár mosogatásig. Én ellenszegülve annak a fontos előírásnak, miszerint ne használjunk nem mosogatógépbe szánt terméket, simán feltöltöm a citromsavas vízkőoldó géllel. Sőt, mosódióval is mosogat a szerkezet, ha elfogy a tabletta. Ennyire zöld mosogatógépe keveseknek van!

A tanácsom viszont az, hogy használjuk a fit Grüne Kraft termékeket, és rendeljünk, ha kifogyóban van a készlet. Környezetbarát mosogatógép termékek, pénztárcabarát módon.